Nieuwsbrief:

Pers en nieuws overzicht

Nieuwsbericht
15-04-2019
Aantal motorexamens weer gestegenDe afgelopen vier jaar heeft het CBR elk jaar opnieuw meer examens afgenomen. In 2018 bijna 1,5 miljoen waarbij de beroepsexamens een stijging van 9% lieten zien ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal examens voor de motor steeg met 5,7% naar 38.146. Het aantal examens voor de bromfiets steeg tegen de verwachting in met zelfs 10% naar 34.904 examens.

Klaar voor lentepiek bij rijexamens
Het CBR heeft veel nieuwe examinatoren aangetrokken en overgewerkt. Hierdoor is het CBR klaar voor de traditionele lentepiek. In het tweede kwartaal verwacht het CBR dat landelijk de reserveringstermijnen gehaald worden. Plaatselijk zijn wél overschrijdingen mogelijk, vooral in de Randstad. De lentepiek ontstaat elk jaar door een grotere vraag naar examens. Vooral de belangstelling voor het motorrijbewijs neemt toe na de eerste voorjaarszon. Tegelijkertijd zijn er minder werkdagen in de periode rond Pasen en Pinksteren.

Tips voor kandidaten
Kies een goede rijschool en zorg dat je goed voorbereid naar het rijexamen komt. Dat maakt de slaagkans groter. En dat heeft een positief effect op de reserveringstermijnen. Kijk op onze rijbewijstips waar je op moet letten bij de keuze voor een goede rij-opleiding.
Plan je eerste examen samen met je opleider op tijd in. Je rijopleider kan al 20 weken van te voren een praktijkexamen voor je reserveren. Zo kunnen opleiding en examen zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd.

Je kunt ook op een andere locatie praktijkexamen doen als daar de reserveringstermijn korter is. Kandidaten voor het autopraktijkexamen zullen dat niet zo gauw doen, omdat die hun examen willen afleggen in de plaats waar ze hun rijlessen hebben gevolgd en waar ze bekend zijn. Dat laatste maakt niet zoveel uit voor kandidaten voor het motorexamen voertuigbeheersing (AVB), omdat de terreinen voor het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen er overal ongeveer hetzelfde uitzien.

Van de Motoroccasion redactie
Helaas meldt het CBR nog niet het percentage geslaagden in 2018. Wel zijn die van de periode ervoor te vinden in een overzichtelijk document. Hopelijk is binnenkort een vergelijkbaar overzicht ook voor 2018 beschikbaar.
 

Bron: Motoroccasion.nl

Wist u dat: In de motortaal "Bromnozem" betekent: De oorspronkelijke betekenis van nozem is volgens Van Dale een onbeholpen ventje, een schaap, een jongen die net aan de rokken van zín moeder is ontgroeid, een nozempie. Daar zou aan kunnen worden toegevoegd: en die zich van de weeromstuit tegen zín ouders ging afzetten. Bromnozem is een tijdsgebonden term die gebezigd werd vanaf het midden van de jaren vijftig tot het midden van de j aren zestig. Allereerst was een nozem een jongeman van rond de zeventien die zich in het uitgaansleven van de grote stad een zekere faam wist te verwerven onder soortgenoten als branieschopper. Het indruk maken op de meisjes was daarbij niet onbelangrijk. Het uiterlijk van de nozem werd geaccentueerd door een pak met strakke broekspijpen en een typisch colbert, een vetkuif met brillantine en bordeelsluipers (zie ook de fotoís van Ed van der Elsken). Wanneer nozems op brommers verschenen, kwamen er leren jekkers, stilettoís, kauwgom en sigaretten aan te pas. De brommers, modellen van het type buikschuiver, werden vaak getooid met vossestaarten al dan niet op een spriet achterop de brommer gemonteerd. Als brozems wisten deze jongeren uiting te geven aan hun verzet tegen ouders en gevestigde orde, maar soms terroriseerden zij stadswijken met allerlei vormen van kleine criminaliteit. Tevens ontstonden bendes van bromnozems. Hun muziek werd de opkomende Rock íní Roll en niet de jazz van studerende leeftijdsgenoten (zie Jan Hazekamp, Rondhangen als tijdverdrijf. Over het onder-elkaar-zijn van jongens en meisjes in de vrije tijd, Amsterdam 1985).
© 2000 - 2020 Motoroccasion