Nieuwsbrief:
Nieuwsbericht
24-07-2024
Kawasaki toont ’s werelds eerste motorfiets op waterstof

Op 20 juli 2024 heeft Kawasaki Motors, onderdeel van de Kawasaki Heavy Industries Group, 's werelds eerste openbare demonstratie gegeven van een motorfiets aangedreven op waterstof op het circuit van Suzuka in Japan.

De waterstof aangedreven ICE1-motorfiets is ontworpen als onderdeel van onderzoek dat in maart 2023 gestart is. De motorfiets is uitgerust met een op waterstof aangedreven motor die gebaseerd is op de 998 cc Supercharged vier-in-lijn van de Ninja H2. Het injectiesysteem is aangepast om de directe injectie van waterstof in de cilinders mogelijk te maken en het frame is ontworpen om plaats te bieden aan de waterstoftanks.

Deze waterstof aangedreven ICE-motorfiets rijdt door middel van waterstofverbranding, wat zorgt voor een schone2 uitstoot en tegelijkertijd geeft het de sensaties en het gevoel van een conventionele verbrandingsmotor. Als onderdeel van Kawasaki’s CO2-neutrale initiatief worden er momenteel R&D investeringen gedaan met als doel om een volledig functionerende waterstof aangedreven ICE-motorfiets op de markt te brengen in het begin van de jaren 2030 3.

Kawasaki Motors is een volwaardig lid van HySE4 (Hydrogen Small mobility & Engine technology), een samenwerkingsverband gericht op waterstoftechnologie  welke actief onderzoek doet naar waterstofmotoren, waterstoftanksystemen en brandstoftoevoersystemen om kleine mobiliteitsvoertuigen op waterstof te produceren, waaronder dus ook motorfietsen.

In deze link  is de waterstof aangedreven ICE-motorfiets in actie te zien op Kawasaki’s Autopolis Circuit in Japan. 
 



1 Internal Combustion Engine (ICE) staat voor Interne Verbrandings Motor zoals bekend bij de huidige conventionele verbrandingsmotoren.

2 Tijdens het rijden wordt een zeer kleine hoeveelheid motorolie verbrand, waardoor er een geringe hoeveelheid CO2 vrijkomt.

3 Het tijdstip van (commerciële) beschikbaarheid is afhankelijk van de infrastructuur voor waterstof en de status van wet- en regelgeving in ieder land.
 
4 Een samenwerkingverband opgericht door Kawasaki Heavy Industries, Ltd., Kawasaki Motors, Ltd., Suzuki Motor Corporation, Toyota Motor Corporation, Honda Motor Co, Ltd., en Yamaha Motor Co, Ltd. in mei 2023 met als doel fundamenteel onderzoek te doen naar waterstofmotoren voor kleine mobiliteitsvoertuigen.

Bron: Motoroccasion.nl

Een stukje historie: KAWASAKI in 2006 - De ZZR 1400 wordt gelanceerd. Met het meest sterke motorblok van het moment,een geheel nieuw aluminium monoshock frame en een pracht ontwerp geeft het voor elke motor een uitnodiging om op pad te gaan. De ZX-10 R doet ook van zich spreken in het supersport segment. Met een nieuwe aerodynamische styling en de prettige handling is het een echte bochtenvreter.
© 2000 - 2024 Motoroccasion