Nieuwsbrief:

Legenda motoroccasion

Op Motoroccasion.nl maken wij het vinden makkelijk door de motor te voorzien van een icoon die past bij een rijbewijs type.

De motoren zijn als volgt gelabeld:

geschikt voor het A rijbewijs.
geschikt voor het A1 rijbewijs.
geschikt voor het A2 rijbewijs.
na aanpassing geschikt voor het A2 rijbewijs.
motoren waarop je mag rijden met je B rijbewijs mits je deze hebt gehaald voor 19 januari 2013.
Voor welk rijbewijs kom je in aanmerking
Wanneer je mag beginnen met rijlessen en het rijexamen voor je motorrijbewijs, hangt af van je leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. 

Wanneer neem je rijles en doe je een rijexamen voor een lichte motor?
Een lichte motor heeft een motorinhoud van maximaal 11 kW of 125cc. Je mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar zijn. 

Tabel rijbewijs lichte motor

Eerst doe je het praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Daar heb je een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B) voor nodig. Daarna doe je het praktijkexamen verkeersdeelneming. Je moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heb je een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer neem je rijles en doe je het rijexamen middelzware motor?
Een middelzware motor heeft een motorinhoud tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van je rijervaring. Heb je al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag je vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Zonder dit rijbewijs moet je wachten totdat je 20 jaar bent. 

Voor het praktijkexamen moet je minimaal 20 jaar zijn. 

tabel rijbewijs middelzware motor

Je hebt voor het praktijkexamen nodig:

een Eigen verklaring, een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B).  

Wanneer neem je rijles en doe je het rijexamen zware motor?
Een zware motor heeft een motorinhoud van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van je rijervaring.

Heb je al een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan mag je vanaf 22 jaar rijles nemen en rijexamen doen op een zware motor. Heb je dit rijbewijs niet? Dan moet je minimaal 24 jaar zijn om rijles te nemen of rijexamen te doen. Je kunt ook rijles nemen en rijexamen doen als je 21 bent en geen rijbewijs A2 hebt. Op je rijbewijs komt dan code 80 te staan.  

Je hebt voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig.  

A rijbewijs met code 80
Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.

Rijbewijs automaat motor of motorscooter
Wil je graag een -motorrijbewijs automaat- dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De exameneisen en voertuigeisen zijn dezelfde als voor een schakel motor. De praktijkexamens worden in overeenstemming met de eigenschappen van de automaat motor afgenomen. Je mag dan na het behalen van het motorrijbewijs alleen automatisch schakelende motoren rijden. Een aantekening in het rijbewijs maakt duidelijk dat het rijbewijs beperkt is tot automaat motoren.

Een stukje historie: BMW in 1953 - In 1950 werden er weer tweecilinders geproduceerd. Het systeem met de “gekoppelde” toer- en sportmodellen werd losgelaten, want er werden geen zijklepmotoren meer gebruikt. Incidenteel zouden nog wel sportieve modellen worden gemaakt, zoals de R 68 (1952) en de R 69 (1955). Toch moest het “sportieve” element van BMW’s met een korreltje zout genomen worden. Ze konden qua prestaties en uitstraling niet in de schaduw staan van de Britse één- en tweecilinders. Daar moest BMW het ook niet van hebben. BMW kreeg vanaf de jaren vijftig het imago van “degelijk”, “betrouwbaar” en “waardevast”. Voor liefhebbers van vlottere motorfietsen gold het merk echter als “oubollig”. Met de introductie van de 35 pk sterke R 68 in 1952 deed BMW een poging een snelle motorfiets neer te zetten, maar het rijwielgedeelte was niet opgewassen tegen zo veel vermogen.
© 2000 - 2021 Motoroccasion