Nieuwsbrief:
Nieuwsbericht
01-10-2022
Je eerste motor kopen? Hier 5 tips waar je rekening mee kunt houden


Heb jij jouw motorrijbewijs weten te behalen? Gefeliciteerd! Dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een tweewieler waar jij mooie ritten mee kunt maken. Een motor kopen is niet iets wat je maandelijks doet: het is daarom belangrijk om goed na te denken wat jij precies zoekt in een motor. Bovendien kun je ook op een aantal zaken letten bij het aanschaffen van jouw eerste motor. Hieronder praten we je bij.


Tip 1: Kies een motor die bij je past
We benoemden net kort dat je goed moet nadenken wat jij precies zoekt in een motor. Waarschijnlijk is dé droom van iedere motorrijder om te rijden op een dikke Harley of op een snelle Kawasaki, en wellicht ook wel die van jou. Maar als beginnend motorrijder is het verstandig om deze droom nog even los te laten. Er bestaan namelijk veel motoren die nog niet geschikt zijn voor de beginnend bestuurder. Maar wees niet getreurd, gelukkig zijn er ook genoeg motoren te vinden waar jij wél het motorrijden volledig onder de knie kunt krijgen als beginner. Speur het internet af en ga op zoek naar een tweedehands motor, die ook goed aansluit op jouw dromen.


Tip 2: Motor gevonden? Check de motor zorgvuldig
Heb je een motor op het oog? Dan kun je een proefrit inplannen, om de motor eens uit te testen én om natuurlijk de motor goed onder de loep te nemen. Controleer de standaard zaken zoals de banden, accu, remmen en de verlichting. Ook is het goed om de accu te checken, maar wees niet getreurd als álles aan de motor goed lijkt te zijn behalve de accu. Je kunt namelijk op internet heel eenvoudig een nieuwe motor accu kopen. Een nieuwe accu is niet duur en je kunt zo alsnog genieten van jouw gloednieuwe motor. Kies bijvoorbeeld voor een accu van Yuasa: een van de beste merken wat betreft accu’s.
 

Tip 3: Achterhaal de geschiedenis van de motor
Wanneer je de motor aan het bezichtigen bent, kun je een aantal vragen in je achterhoofd houden. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk over de geschiedenis van de motor te weten komen. Door middel van een aantal vragen kun je er gauw achter komen of de motor mankementen heeft opgelopen. Vraag bijvoorbeeld of de motor weleens is gevallen, of het onderhoudsboekje aanwezig is en of er binnenkort weer een onderhoudsbeurt aan zit te komen. Ook kun je via het internet checken of de kentekenplaat uit Nederland komt, of dat de motor is geïmporteerd. Een geïmporteerde motor is niet een slechtere motor overigens. Veel motoren komen uit Duitsland waar nog strengere eisen aan motoren worden gesteld dan in Nederland. Bovendien is het ook slim om het aantal eigenaren van de motor te achterhalen.


Tip 4: Reviews van de verkoper
We snappen dat je razend enthousiast bent over de motor die je hebt gezien. Toch is het belangrijk om nog éven iets meer research te doen voordat je daadwerkelijk ‘ja’ zegt tegen de verkoper. Zo kun je bijvoorbeeld wat reviews opzoeken van diegene die de motor verkoopt. Het internet is immers de plek waar mensen hun meningen kunnen achterlaten. Wanneer je alleen maar goede reviews leest, is dat al een goed teken. Er horen natuurlijk ook minder goede reviews bij. Immers, zelfs het beste bedrijf maakt wel eens een fout en ook zijn er mensen met korte lontjes.


Tip 5: Denk goed na
Wanneer uiteindelijk alles goed lijkt, kun je de koop van de motor doorzetten. Of twijfel je nog? Het is van groot belang om goed na te denken over deze koop. Wanneer jouw gevoel ‘nee’ zegt, moet je het zéker niet doen. Denk er rustig over na: er zijn nog genoeg andere motoren te vinden. Zet even alles voor jezelf op een rijtje, zoals de voordelen van de motor, de garantie en zekerheden, de aandachtspunten en de kosten die je kwijt denkt te zijn. Op basis hiervan is jouw keuze wellicht een stuk makkelijker gemaakt.

Bron: Motoroccasion.nl

Wist u dat: In de motortaal "Pancake" betekent: Aanduiding voor een motorfiets waarbij de cilinders in het horizontale vlak tegenover elkaar liggen. De langste traditie op het gebied van boxermotoren heeft Duitsland. De bekend­ste boxermotor is die met twee cilinders van het Duitse merk BMW. De Honda GL1000 GoldWing die in 1974 op de motorbeurs van Keulen werd geļntroduceerd, heeft een watergekoelde viercilinder boxermotor. Inmiddels heeft de GoldWing een opvolger gevonden in de Aspencade met een zescilinder boxermotor van 1500CC. Een boxermotor met twee cilinders wordt in het Engels een flat twinof pancake, oftewel pannekoek genoemd.
© 2000 - 2024 Motoroccasion