Nieuwsbrief:
Nieuwsbericht
11-12-2020
Vespa motor: ook voor op de snelweg

Vespa is het iconische merk uit Italië. Geïntroduceerd in 1946 en nog steeds duidelijk herkenbaar door de ronde vormen en het bijzondere ontwerp dat zowel praktisch als mooi is om te zien. In Italië rijden deze scooters door de stad en op de snelweg, hier zien we vooral 50cc snor- en bromscooters rijden binnen de bebouwde kom en op het fietspad. Toch kun je wel degelijk een splinternieuwe 125cc en zelfs 300cc Vespa kopen. Een motorfiets dus, waarmee je gewoon de snelweg mee op kunt rijden als je daar de papieren voor hebt. Hoe verschillen deze modellen eigenlijk van de 50cc versies en wat maakt dit merk zo bijzonder?Vliegtuig zonder vleugels
Omdat de Italiaanse regering in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitsers stond, werden bedrijven na de oorlog flink aan banden gelegd. Net zoals Volkswagen produceerde voor het Duitse leger moest Piaggio vliegtuigen bouwen voor de Italiaanse krijgsmacht. Ze hadden een loods vol plaatstaal en wielen liggen, die besloten ze gebruiken voor een motorfiets waar iedere Italiaan op kon rijden. Dus niet alleen stoere motormuizen maar ook dames met lange jurken. Dit werd de Vespa, het Italiaanse woord voor ‘wesp’ vanwege de slanke taille en het zoemende geluid van de motor. Deze scooter sloeg direct aan en vormt nog steeds de basis voor nieuwe modellen.

Koploper in technologie
Piaggio is geen onbekende naam in de racewereld. Ze bouwen motorfietsen van wereldklasse, en een deel van deze techniek sijpelt door naar producten voor reguliere consumenten. Dit zie je direct terug in de huidige Vespa lijn, denk aan de gevlochten stalen remkabels voor optimale veiligheid of de unieke mono voorvork met comfortabele demping. De meeste Vespa scooters die in ons land rijden zijn 50cc modellen die begrensd zijn op 25 of 45 km/u. Dat is eigenlijk best jammer, want deze scooters hebben meer power onder de stalen kappen dan we mogen inzetten. Het is volstrekt legaal om deze begrenzer uit te schakelen, maar dan mag je er officieel niet meer mee op de openbare weg rijden. Je kunt ook een Vespa elektrische scooter kopen bij de Specialist met 125 en zelfs 300 cc. Op de lichte uitvoering mag je in Nederland met een A1 rijbewijs rijden, in België is een autorijbewijs ook toegestaan. De 300cc versie is een ‘echte’ motorfiets waar je vlot mee over de snelwegen kunt rijden, een motorfiets voor de echte liefhebber.

Vespa staat voor tijdloze klasse
Het retro design is onverminderd mooi gebleven. Die sierlijke vormen, het comfortabele zadel en de handige, lage instap zijn onmiskenbaar Vespa. De huidige generatie benzine scooters mag dan aan de buitenzijde een nostalgisch gevoel oproepen, onder de kappen is het een moderne motorfiets met Euro4 motorblok wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook lekker zuinig rijdt. Naast de Primavera en Sprint, die ook in 50cc versie leverbaar zijn, is er de GTS 300 serie motorscooters die ouderwetse kwaliteit combineren met moderne features zoals een injectie motor en USB aansluiting. Dit zijn volwassen motorfietsen die je naast recreatie kunt inzetten als vervoermiddel om naar je werk te gaan of misschien een Europa tour naar Italië te maken.

Bron: Motoroccasion.nl

Wist u dat: In de motortaal "Twistgrip" betekent: Handvatten, de kunststof grepen die over de beide uiteinden van het stuur zijn geschoven. Wanneer een handvat tevens bediening is voor gas of ontsteking wordt in het Engels gesproken van twistgrip(draaigreep).
© 2000 - 2023 Motoroccasion